Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ανοικτή συζήτηση με θέμα "Άστεγοι στην Ελλάδα: χθες, σήμερα, αύριο"

Στην Ελλάδα του 2010, στην εποχή της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ, με το 20% των Ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και την ανεργία να μαστίζει όλες τις ηλικίες και σχεδόν όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, το πρόβλημα των αστέγων, παρά το ότι προϋπάρχει από τη δεκαετία του ΄90 και είναι συνεχώς αυξανόμενο, παραμένει υποτιμημένο όχι μόνο από την κοινή γνώμη αλλά κυρίως από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν όχι μόνο στην αύξηση του φαινομένου αλλά και στη διαφοροποίηση του προφίλ των αστέγων. Η εμφάνιση των νεόπτωχων συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση της νέας γενιάς αστέγων που ουσιαστικά αναδεικνύει την υπάρχουσα κατάσταση, δηλ. την διεύρυνηση της φτώχειας και της έλλειψης στέγης και σε πληθυσμούς «ανώτερων» μέχρι πρότινος κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων.

Δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης και της επείγουσας ανάγκης λήψης αναγκαίων και επαρκών μέτρων, η ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ» φορέας με δεκαετή και πλέον εμπειρία στην αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης στέγης, διοργανώνει ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Άστεγοι στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά στο πρόβλημα των αστέγων όπως αυτό έχει καταγραφεί στο παρελθόν, η υπάρχουσα κατάσταση, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου καθώς οι προσεγγίσεις πολιτικών αντιμετώπισης του φαινομένου έλλειψης στέγης συνολικότερα, καθώς και η αντιμετώπισή του με σημείο αναφοράς τη γενιά των νεο-αστέγων.

Στο πλαίσιο της ανοικτής συζήτησης θα παρουσιαστεί το πιλοτικό μοντέλο πρόληψης που καταρτίσθηκε από την ΚΛΙΜΑΚΑ «Μπροστά στην πρόκληση της αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης σε μία εθνική οικονομική κρίση: «Ένα πιλοτικό πολιτικό μοντέλο πρόληψης» (Θεοδωρικάκου Ο., Αλαμάνου Α. Κατσαδώρος Κ.), όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό Συνέδριο, που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο από τη FEANTSA και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Έλλειψη Στέγης.


Επιδιώκεται αυτή η ανοιχτή συζήτηση να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη μίας συνολικότερης και συλλογικότερης Διαβούλευσης πάνω στο θέμα της έλλειψης στέγης και των διαστάσεων που αυτό τείνει να λάβει στην Ελλάδα, δεδομένης τόσο της οικονομικής συγκυρίας όσο και της ανεπάρκειας των κοινωνικών, στεγαστικών και προνοιακών πολιτικών.
 
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010, 15:00


Πολυχώρος «Πορφύρα»,
Χαλκιδικής 37 & Κορυτσάς, Γκάζι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου