Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΡΙΑΛΙΤΙ…

Έγινε και αυτό! Για να ξυπνήσει συνειδήσεις και να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη στους ανθρώπους την καθημερινότητα των αστέγων, γαλλική κοινωνική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην αρωγή των αστέγων, έφτιαξε ένα δικτυακό ριάλιτι.
Ζήτησε από αστέγους να φορέσουν γυαλιά ηλίου στα οποία είχε ενσωματωθεί μικροκάμερα, μέσα από την οποία καταγραφόταν η ζωή τους στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Στα τέλη Μαρτίου, τέσσερις άστεγοι του Παρισιού δέχτηκαν να φορέσουν γυαλιά με κάμερα, για να αποτυπώσουν την καθημερινότητά τους. Ο καθένας από αυτούς κινηματογράφησε ένα κομμάτι της ημέρας του και μετά τα τέσσερα μέρη έγιναν ένα, χωρίς ένθετα μη πραγματικά στοιχεία. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας Danslapeaudunsansabri.com (στο πετσί ενός αστέγου) παρακολουθεί με τη βοήθεια ενός ρολογιού που είναι στη βάση της οθόνης την εξέλιξη της ημέρας του αστέγου. Το αποτέλεσμα, αν και δεν έχει τίποτα... θεαματικό, προκαλεί σοκ. Οι εικόνες είναι άγριες. Βάζουν τον θεατή σε μια κατάσταση μάλλον ξένη στους περισσότερους. Η προσπάθεια του άστεγου να εξασφαλίσει μερικά λεπτά του ευρώ, οι προσβολές που δέχεται από περαστικούς είτε φραστικές είτε με μια έκφραση προσώπου, η βία, το αλκοόλ, το κουβάλημα μιας καθαρής κούτας και η εξερεύνηση για μια απάνεμη γωνιά, ένας γρήγορος ύπνος στο παγκάκι.

«Την πρώτη φορά που μπαίνουν στον ιστότοπο οι άνθρωποι δείχνουν μια βιάση, όμως τον επισκέπτονται ξανά και τότε περνούν περισσότερο χρόνο», λέει η Βερονίκ Σελς, διευθύντρια δημιουργικού της διαφημιστικής εταιρείας που συνέλαβε την ιδέα για λογαριασμό της οργάνωσης προστασίας αστέγων Samu Social. «Αυτή η καμπάνια μάς δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε την πραγματική ζωή των αστέγων όπως κανένα άλλο εργαλείο», συμπληρώνει η Στεφανία Παρίτσι, Ιταλίδα πρώην δημοσιογράφος και διευθύντρια της Samu Social.

Το site επιφυλάσσει πάντως μια έκπληξη στους επισκέπτες του. Ενώ μπαίνουν χωρίς δυσκολία, όταν επιχειρήσουν να βγουν εμφανίζεται ένα παράθυρο που τους λέει: «Κρίμα. Το να εγκαταλείψεις τον δρόμο είναι πολύ πιο δύσκολο». Και τους ζητεί να κάνουν μια δωρεά στην οργάνωση. Ισως μάλιστα να μην ήταν ποτέ περισσότερο αναγκαία μια και, όπως γράφει η Corriere della Sera, πριν από μερικές εβδομάδες η Samu Social αντιμετώπισε απεργία των εργαζομένων της, αυτών δηλαδή που δεν εργάζονται σε εθελοντική βάση, οι οποίοι ζητούν αύξηση των αποδοχών τους.





ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία, Τρίτη 27 Απριλίου 2010

(Πηγές: www.leparisien.fr, www.lastampa.it, wwww.corriere.it)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου