Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Αυξάνει ο αριθμός των αστέγων του Έβρου

Στο αχανές υπόγειο του καινούργιου Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, σε παγκάκια, στα απόμερα πάρκα της πόλης, και σε τρώγλες φτωχών φίλων τους, προσπαθούν να περάσουν τις μοναχικές νύχτες τους οι άστεγοι του Νομού Έβρου, ο αριθμός των οποίων αυξάνει συνεχώς.Η διατήρηση της εικόνας της αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία, η ακρίβεια, η ανεργία, ο υπέρ δανεισμός διαμορφώνουν συνθήκες που όλο και περισσότερα τα τελευταία χρόνια οδηγούν τους ανθρώπους στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συντάκτης: Ιωάννα Παρασχάκη , Εφημερίδα : Η Γνώμη




Άμεση σχέση με το όριο της φτώχιας φαίνεται ότι έχει και το πρόβλημα των αστέγων. Οι άστεγοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα του δρόμου και προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τραγικά αντίξοες συνθήκες.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει, ότι «οι άστεγοι αποτελούν ένα γόνιμο και δημιουργικό κύτταρο» από το στόμα των υπευθύνων μόνο που το κύτταρο αυτό ποδοπατείται ποικιλότροπος από τη σύγχρονη κοινωνία.

«Η Γνώμη» θέλοντας σήμερα νʼ ανοίξει το φάκελο της φτώχιας και των αστέγων ξεκινά με τα πρώτα στοιχεία που έχει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με στόχο να τονίσει ότι οι άστεγοι περιμένουν το ενδιαφέρον και τη φροντίδα όλων. Υπεύθυνη στάση είναι η στάση αλληλεγγύης και ενδιαφέροντας του κάθε πολίτη ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες της πολιτείας και των φορέων.



Τι κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση


Ο Αντινομάρχης Υγείας-Πρόνοιας - Παιδείας και ποιότητας ζωής κ. Ντόλας τονίζει «Πράγματι υπάρχει πρόβλημα αστέγων στο Νομό μας το οποίο φαίνεται ότι έχει αυξητικές τάσεις. Οι άστεγοι προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Έχουμε τους αστέγους που είναι ψυχικά ασθενείς και τους υπερήλικες. Οι υπερήλικες δικαιούνται και παίρνουν από τη Νομαρχία το στεγαστικό επίδομα 260 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για 123 περίπου ανθρώπους, ενώ οι ψυχικά ασθενείς που είναι άστεγοι παίρνουν 460 ευρώ αλλά δεν μπορούμε στο τομέα αυτό να έχουμε στοιχεία γιατί το συγκεκριμένο επίδομα περιλαμβάνει όλα τα ΑΜΕΑ»

Για τα μέτρα που προωθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση της ανακούφισης του προβλήματος ο Αντινομάρχης τονίζει «δημιουργούμε το Δίκτυο Αλληλεγγύης για τους αστέγους. Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και έρχεται ως συνέχεια της Υπηρεσίας Πρόνοιας της Νομαρχίας για να στηρίξει το έργο της. Αμέσως μετά από την παραχώρηση του χώρου που ζητήσαμε από το παλιό Νοσοκομείο θα δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό κέντρο για τους αστέγους όπου θα μπορούν να βρούνε φαγητό, ρούχα και να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο. Θέλουμε να στελεχωθεί από εθελοντές και ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας την επίδειξη αλληλεγγύης στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται» καταλήγει ο κ. Ντόλας



Καφαλής: «Λείπουν οι κοινωνικές δομές - Ατονούν οι οικογενειακές αξίες - Το πρόβλημα οξύνεται»…


«Το προφίλ των αστέγων τουλάχιστον απʼ αυτό που γνωρίζω μέσα από την επαφή μαζί τους είναι κυρίως άνθρωποι που για πολλούς λόγους δεν μπόρεσαν να σταθούν στη ζωή τους, είτε γιατί υπήρχαν προβλήματα ψυχικής υγείας, είτε γιατί ανέπτυξαν μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά» λέει μιλώντας στη «Γνώμη» ο Δ/ντης της Ψυχιατρικής κ. Γιώργος Καφαλής και προσθέτει «η εικόνα που έχουμε είναι κυρίως για τους αστέγους με ψυχιατρικά προβλήματα. Πρόκειται για ανθρώπους που βρισκόταν σε ψυχιατρεία όπως η Λέρος ή για ανθρώπους που έχασαν τους γονείς ή τους συγγενείς τους. Τους φιλοξενούμε στους ξενώνες, στον Άγιο Κυπριανό, εάν υπάρχει σύνταξη που να το επιτρέπει ,ή βρίσκουν για κάποιο διάστημα στέγη και σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές.

Για τους αστέγους που δεν έχουν φανερό πρόβλημα ψυχικής υγείας, προσπαθούν να επιβιώσουν ιδιαίτερα το χειμώνα στο αχανές υπόγειο του Νοσοκομείου μας. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχουν δομές -αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος- και επίσης, η κοινωνία αλλάζει. Η αλληλεγγύη και οι οικογενειακές αξίες αμφισβητούνται και όλα αυτά έχουν το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε» καταλήγει ο κ. Καφαλής.


«Ας μας βοηθήσουν όλοι»
«Θέλουμε αλληλεγγύη και βοήθεια» λέει στη «Γνώμη» ο άστεγος που συναντήσαμε να επαιτεί στο κέντρο της πόλης μας. Αναζητά υπόστεγα, υπόγεια και φιλόξενα σημεία που θα του προσφέρουν τη δυνατότητα να περάσει ένα βράδυ. «Δεν θέλω να πω τίποτα για τη ζωή μου» λέει απρόθυμα. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων. Ας μας σκεφτούνε όλοι λίγο περισσότερο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου