Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το αμερικανικό όνειρο ζει σε χαρτόκουτο

«Εξω πάμε καλά», θα μπορούσε να πει ο Μπαράκ Ομπάμα, κρίνοντας από τη διεθνή δημοφιλία του. Μακάρι να μπορούσε να πει το ίδιο και για το εσωτερικό, την Αμερική, όπου η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση σκιαγραφεί ένα ζοφερό κοινωνικό τοπίο.
Η ανεργία χτύπησε διψήφιο νούμερο, φτάνοντας το 10,2%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 26 ετών. Το πρόβλημα της πείνας, το οποίο βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, πλήττει περίπου 49 εκατ. Αμερικανούς, σχεδόν τον ένα στους έξι. Οσο για το σκηνικό με τους χιλιάδες αστέγους, «είναι αντάξιο τριτοκοσμικής χώρας», όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Τριτοκοσμικές» όμως χαρακτηρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν εκατομμύρια Αμερικανοί και η Βίκι Εσκάρα, πρόεδρος της «Feeding America», της μεγαλύτερης από τις οργανώσεις που διαχειρίζονται τα συσσίτια, τις «τράπεζες τροφίμων» και άλλες υπηρεσίες παροχής τροφής σε φτωχούς. Παλιότερα, η λέξη «πείνα» δεν υπήρχε στο επίσημο λεξιλόγιο των αμερικανών πολιτικών.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν, για παράδειγμα, δεν δεχόταν ότι υπάρχουν άθρωποι που πεινούν. Το πρόβλημα αυτό άρχισε να καταγράφεται το 1995 επί κυβέρνησης Κλίντον και ανατέθηκε στο υπουργείο Γεωργίας.
Η «διατροφική ανασφάλεια», όπως είναι ο ευφημισμός που χρησιμοποιούν οι αρχές, βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο της από τη χρονιά που ξεκίνησε η καταγραφή της. Τα 49 εκατ. των ανθρώπων -τα 14 εκατ. είναι παιδιά- που «ζουν σε συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας», χωρίζονται χοντρικά σε δύο κατηγορίες.
Οι περισσότεροι, περίπου τα 2/3, λόγω της οικονομικής ανέχειας αναγκάζονται να περιοριστούν σε λιγοστά και χαμηλής ποιότητας γεύματα. Οι υπόλοιποι δεν έχουν στην κυριολεξία να φάνε και εξαρτώνται από τα συσσίτια και «την καλοσύνη των ξένων» για να επιβιώσουν.
Πολλοί απ' αυτούς στελεχώνουν και τις ορδές των αστέγων, οι οποίοι ανέρχονται γύρω στα 3.000.000 σε ολόκληρη τη χώρα. Συμβαίνει, μάλιστα, το εξής παράδοξο: ενώ τα στοιχεία δείχνουν μείωση του αριθμού των μεμονωμένων αστέγων χάρη στην εγκατάστασή τους σε ειδικά κέντρα υποδοχής, την ίδια στιγμή αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των άστεγων οικογενειών. Είναι ο φαύλος κύκλος της οικονομικής κρίσης: Ο ένας από τους δύο γονείς - ή και οι δύο- έμειναν χωρίς δουλειά. Αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο ή την υποθήκη, η τράπεζα κάνει κατάσχεση στο σπίτι και καταλήγουν όλοι μαζί στο δρόμο.
Αυτοί οι «νεοάστεγοι», συνήθως ολόκληρες οικογένειες, αποτελούν πια το ένα τρίτο των αστέγων που φιλοξενούνται στα ειδικά κέντρα υποδοχής.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 311.000 ιδιοκτήτες έχασαν τα σπίτια τους μέσα στο 2009. Μόνο στο Λος Αντζελες, που έχει κερδίσει τον τίτλο της «αμερικανικής πρωτεύουσας των αστέγων», εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους 62.400 άνθρωποι. Στη Νέα Υόρκη, ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται κάθε βράδυ σε καταφύγια αστέγων ξεπερνά τις 39.000 και από αυτούς, οι 16.500 είναι παιδιά.
Ολα αυτά τα νούμερα αφορούσαν την κοινωνική κατάσταση προτού η ανεργία χτυπήσει το 10,2%. Τα νούμερα των πεινασμένων και των αστέγων προδιαγράφονται χειρότερα για τους επόμενους μήνες. Πόσω μάλλον, αν η ανεργία φτάσει στο 11% ώς το τέλος του 2010, όπως προβλέπουν οι ειδικοί.
«Μήπως η ανεργία γίνει η "Κατρίνα" του Ομπάμα;», διερωτάται η ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας και αρθογράφος Αριάννα Χάφινγκτον, στην αριστερή ιστοσελίδα www.huffing-tonpost.com. Πολλοί έγκριτοι αρθογράφοι, αλλά και στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, κρίνουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα καινούριο, προοδευτικό οικονομικό επιτελείο και καλούν τον αμερικανό πρόεδρο να εγκρίνει επειγόντως ένα νέο πακέτο σωτηρίας για τις δουλειές του κόσμου και όχι για τις τράπεζες και τη Wall Street.
Ο Ομπάμα, υπό το βάρος των περιστάσεων, έχει συγκαλέσει για το Δεκέμβριο διάσκεψη με θέμα το πρόβλημα της ανεργίας. Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της παιδικής πείνας στην Αμερική ώς το 2015, χαρακτήρισε «ανησυχητική» την πρόσφατη έκθεση που δείχνει ότι το ένα στα τέσσερα παιδιά πεινάει και «υπονομευτική για το μέλλον της χώρας». Τότε, όμως, πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο θα εξακολουθήσει να ξοδεύει πολύτιμα κονδύλια για τον πόλεμο στο μακρινό Αφγανιστάν, στέλνοντας μάλιστα 30.000 επιπλέον στρατιώτες.


Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου