Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

SLEEP OUT 2010: Μια βραδιά για (μαζί με) τους αστέγους

Συνεχίζοντας την μακρόχρονη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων, η "ΚΛΙΜΑΚΑ" διοργανώνει την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010, για 5η συνεχή χρονιά, από τις 08:00μ.μ έως 08:00π.μ μια βραδιά «Sleep Out» καλώντας τους πολίτες να βιώσουν μια χειμωνιάτικη νύχτα στο δρόμο.

Πρόκειται για μια εκδήλωση συμβολικής συμπαράστασης στους αστέγους με στόχο την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας και των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων ως ένα ιδιαίτερο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί πολιτικούς σχεδιασμούς και οργανωμένη δράση.

Στην Ελλάδα -της ιδιοκατοίκησης και της οικογενειακής θαλπωρής- οι άστεγοι αποτελούν πλέον καθημερινή εικόνα του αστικού μας τοπίου, ενώ ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας αναγκάζεται να ζει σε ανεπαρκείς ή/και ακατάλληλες συνθήκες στέγασης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα των αστέγων είναι υπαρκτό, ορατό και συνεχώς αυξανόμενο, παρά τις προβλέψεις για το 1 εκατομμύριο ανέργους, το φαινόμενο της έλλειψης στέγης παραμένει ακόμα και σήμερα θεσμικά ανύπαρκτο από την ελληνική πολιτεία όσο και υποτιμημένο από την κοινή γνώμη και τους αρμοδίους.


Η επίτευξη των στόχων του 2010, Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης και για το λόγο αυτό, απαιτείται, περισσότερο από ποτέ, να μπει η κατάσταση των αστέγων στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να κινητοποιηθούν οι αναγκαίοι πολιτικοί, νομοθετικοί και οικονομικοί πόροι προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση για όλους τους πολίτες.

Συνεχίζοντας την μακρόχρονη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων, η Μ.Κ.Ο “ΚΛΙΜΑΚΑ” διοργανώνει την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010, για 5η συνεχή χρονιά, από τις 08:00μ.μ έως 08:00π.μ μια βραδιά «Sleep Out» καλώντας τους πολίτες να βιώσουν μια χειμωνιάτικη νύχτα στο δρόμο.

Πρόκειται για μια εκδήλωση συμβολικής συμπαράστασης στους αστέγους με στόχο την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας και των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων ως ένα ιδιαίτερο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί πολιτικούς σχεδιασμούς και οργανωμένη δράση.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων αναμφίβολα δεν είναι υπόθεση μιας νύχτας. Είναι όμως υπόθεση όλων μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την αναγνώριση του θεμελιώδους δικαιώματος των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συμμετέχουν:

• Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Π.Ε (Κοι.Σ.Π.Ε) 3ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Ν. Αττικής «Κλίμαξ plus» προσφέροντας γεύματα από το εστιατόριο (επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας) «Το Άλλο» στους φίλους που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.

• Η “Αθηναϊκή Μυθοποιία”, παρουσιάζοντας απόσπασμα του θεατρικού έργου

«Οι Νεοσύλλεκτοι» του Γιάννη Ζευγώλη ο οποίος, στο παρελθόν, έχει εμβαθύνει στο πρόβλημα των αστέγων μέσα από το βιβλίο του «Αστεγοσκόπιο». «Οι Νεοσύλλεκτοι» είναι μια αλληγορία βασισμένη στη ζωή των συνανθρώπων μας που δεν έχουν στέγη. Τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια οργανωμένη κοινωνία των αστέγων που παρατηρεί τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από το «στρατόπεδό» της; Μήπως ο άστεγος στην πόλη μας έχει υπάρξει πρώτα άστεγος στην ψυχή του;

• Το σωματείο δημιουργικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας «Δημιουργώ» μια street performance με τίτλο «Σπίτι μου Σπιτάκι σου». Το κοινό της εκδήλωσης προσκαλείται να στήσει μαζί με τους performers ένα εσωτερικό περιβάλλον σπιτιού με έναν συμβολικό και τελετουργικό τρόπο. Οι έννοιες του χρηστικά απαραίτητου και του αισθητικού συναντούν τη διάθεση του καθένα μας να μοιραστεί, να προσφέρει και να μετέχει στη δημιουργία ενός κοινού χώρου, μιας in progress εγκατάστασης με διαφορετικό σημαινόμενο για όλους μας.

• Η Π.Ο.Σ.Ε.Ρ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Ρομ)




Εσύ, που θα κοιμηθείς απόψε;

1 σχόλιο:

  1. Εγώ απόψε λέω να κοιμηθώ σε κάποιου κολητού μου ΠΑΣΟΚου Υπουργού το σπίτι. Σίγουρα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή