Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Άποροι - Άστεγοι: Η άλλη πλευρά της ζωής στη Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη , στον κεντρικό δήμο, περίπου 50 άτομα είναι άστεγοι ενώ συνολικά περισσότερα από 200 άτομα είναι στο νομό Θεσσαλονίκης. Oι περισσότεροι είναι μοναχικοί και λιγομίλητοι, εξαρτημένοι από το αλκοόλ .Κι αν οι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη είναι εκατοντάδες, σε πολύ περισσότερους ανέρχονται δυστυχώς οι άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα ούτε για ένα πιάτο φαγητό.

O δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει Στέγη Αστέγων, στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης. Εκεί, μένουν περίπου 20 άτομα. Ωστόσο, όταν έρχεσαι σε επαφή με τους αστέγους και τους ενημερώνεις ότι υπάρχει μέρος να πάνε το βράδυ, οι περισσότεροι είναι αρνητικοί. Κάποιοι βάζουν με το μυαλό τους άλλα πράγματα, κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να είναι με άλλους. Στο ισόγειο της Στέγης Αστέγων του δήμου προσέρχονται καθημερινά περισσότεροι από 200 άνθρωποι, για να πάρουν φαγητό από το συσσίτιο που οργανώνει ο δήμος στο συγκεκριμένο χώρο.Λίγο πιο κει, στην οδό Αμύντα 11, ο δήμος και η νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και άλλους φορείς, οργανώνουν κι άλλα δύο συσσίτια (τα μοναδικά που γίνονται πρωί και βράδυ). Επιπλέον υπάρχει ένα μαγαζάκι με ρούχα και με διάφορα είδη ένδυσης που λειτουργεί υπό τη σκέπη της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ολύμπου με Βενιζέλου. Πηγαίνουν εκεί πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ένα μπλουζάκι, ένα παντελόνι, ακόμη και εσώρουχα.

«Την ανθρωπιά και την απανθρωπιά μην την ψάχνεις ούτε στην εκκλησία, ούτε αλλού. Την ανθρωπιά και την απανθρωπιά θα τη δεις εδώ, στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο. Αν καθίσεις μαζί τους για λίγο, όλα θα τα δεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Ηλίας άστεγος που βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια κοντά στην Παναγία Δέξια.


Πηγή : Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου