Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Λίγα λόγια για το πρόβλημα της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα

Η ΚΛΙΜΑΚΑ, στο πλαίσιο των δράσεων της κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, ασχολείται ενεργά τα τελευταία χρόνια με το πρόβλημα της έκτος στέγης διαβίωσης, επιχειρώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στο οποίο επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών επιστημών παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στους άστεγους συμπολίτες μας. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει έρευνα, πρόληψη, κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης και υπηρεσίες για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, αποκατάσταση και επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό.
Στην χώρα μας, η άστεγη πραγματικότητα των χιλιάδων συμπολιτών μας, πληθυσμός που αυξάνεται συνεχώς, κρούει των κώδωνα του κινδύνου σε όσους μπορούν να τον ακούσουν.

Η ελληνική πολιτεία βρίσκεται «αμήχανη» απέναντι στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης και καμία επίσημη αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει δράση αφού το πρόβλημα είναι σαν να μην υφίσταται. Έτσι οι άστεγοι δεν καταγράφονται επίσημα στη χώρα μας και δεν θεωρούνται ως «ειδική κοινωνική κατηγορία» που έχει ανάγκη μέτρων προστασίας.
Στο μεγάλο κενό που αφήνει η πολιτεία η δράση των Μη Κυβερνητικών και Εθελοντικών Οργανώσεων, η έμπρακτη αλληλεγγύη των ευαισθητοποιημένων πολιτών καθώς και τα τελευταία χρόνια η δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο και προσπαθεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα των αστέγων.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται συνολικά οι δράσεις είναι μεμονωμένες, αποσπασματικές και ασυντόνιστες γι΄αυτό και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στο σύνολό του. To γεγονός ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν κατά κύριο λόγο στην ανακούφιση των βασικών αναγκών επιβίωσης (προσωρινή στέγη, διατροφή, ένδυση) , για ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού των αστέγων, ενώ δεν υπάρχουν δομές αποκατάστασης και επανένταξης συντελεί στην ανακύκλωση του προβλήματος της έλλειψης στέγης. Και ο χορός καλά κρατεί…
Θεμελιώδες ζήτημα για το φαινόμενο της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα είναι η αδυναμία καταγραφής των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο ή που δυνητικά κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ή που διαβιούν σε μη ασφαλείς και ανεπαρκείς συνθήκες κατοικίας. Πως μπορείς να σχεδιάσεις και να προτείνεις λύσεις για ένα πρόβλημα, ένα πρώτα δεν το καταγράψεις και κυρίως εάν δεν το αναγνωρίσεις ως πρόβλημα;
Όμως, για εμάς στην ΚΛΙΜΑΚΑ, το ζήτημα των αριθμών δεν είναι το πιο σημαντικό: δεν παίζει ρόλο ο μεγαλύτερος ή μικρότερος αριθμός αστέγων, αν και είναι ξεκάθαρο ότι παγκοσμίως μιλάμε για αυξητικές τάσεις των αριθμών αυτών, αλλά για το γεγονός ότι κάποιοι συμπολίτες μας βιώνουν την πιο ακραία μορφή του κοινωνικού αποκλεισμού, βιώνουν την πλήρη ένδεια, την απόγνωση και πολλές φορές τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους. Λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να αδιαφορεί, να σιωπά ή να ανέχεται χωρίς να αντιδρά.
Το πρόβλημα των αστέγων μας αφορά όλους. Η αντιμετώπισή του δεν είναι μόνο θέμα ηθικής ή κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ανάγκη για την κοινωνική συνοχή και ευημερία, δεδομένου ότι το ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν βλάπτει μόνο τα θύματά του αλλά όλα τα μέλη της κοινωνίας. Μια κοινωνία που δεν προστατεύει τα πλέον αδύναμα μέλη της θα τα βρει μπροστά της, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν ήδη καταφύγει σε παραβατικές συμπεριφορές για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μέσα σε ένα σύστημα, που τους δίνονται ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις.
Ελάτε να μοιραστούμε το όραμα και την προσπάθεια μέσα από το Πρόγραμμα Στήριξης των Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑΣ. Η με οποιοδήποτε τρόπο συμβολή σας στο Πρόγραμμα στέλνει μήνυμα ελπίδας στους άστεγους συμπολίτες μας.
Ας διεκδικήσουμε σήμερα από την πολιτεία:
Το πρόβλημα των αστέγων να αναγνωριστεί και να γίνει προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική της χώρας μας. Γιατί η αντιμετώπιση του προβλήματος της εκτός στέγης διαβίωσης δεν πρέπει να είναι θέμα φιλανθρωπίας αλλά πολιτικών σχεδιασμών και ολοκληρωμένων δράσεων από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου